zaterdag 15 oktober 2016

Streetview en Googlemaps



Hoe vaak ben ik al langs deze plek gekomen, op weg naar 'huis' in Nederland na verblijf in Frankrijk? Iedere keer dacht ik: 'Hier moet ik een keer een foto van maken.' Maar nooit ben ik gestopt om het ook daadwerkelijk te doen. Onlangs, op de terugweg met Hans, kwam ik weer langs die plek en ik besloot een poging te gaan wagen. We parkeerden een stukje verderop en ik liep langs de snelweg, door het struikgewas met fototoestel en hond, terug naar de plek waar ik de foto wilde maken. Ik kwam echter niet ver. De snelweg werd afgeschermd door een metalen afrastering die niet te nemen was. Zonder foto keerde ik weer terug. 
Thuis achter de computer zocht ik eindeloos op Streetview de snelweg af tot ik de plek gevonden had. (Zie screenshot) Via Googlemaps de weg gevonden die er het dichtst bij in de buurt komt. Volgende keer, mits de weersomstandigheden goed zijn waag ik een nieuwe poging. Het resultaat zal ik hier tonen.

dinsdag 11 oktober 2016

Verdwijnende middenstand?


Had ik het enkele blogs geleden nog over de verdwijnende middenstand in de Franse dorpen zoals Belmont. Kwam ik de eerste vakantiedag in het dorp bij de bakker en wat zag ik?





Een aangename verrassing, namelijk een nieuwe etalage in de al langer leegstaande winkel.
Nora Strik een Nederlandse vrouw begint een bedrijf in Belmont. Ze geeft muziekles, begeleid koren zoals het Belmonts bejaardenkoor waaraan mijn buren deel nemen.




vrijdag 7 oktober 2016

Jacques Henri Lartiques


'Mijn' foto

Dit voorjaar bezocht ik Foam in Amsterdam en stuitte daar toevallig op de expositie van Jacques Henri Lartiques.


Ik was onder de indruk van zijn foto's, vooral van zijn kleurenfoto's. De sfeer die hij  weet neer te zetten, de kleuren en de liefde voor Frankrijk raakte me. Plotsklaps viel mijn oog op een foto die ik heel goed kende. Hij hangt zo lang ik mijn Franse huis heb in de wc, achtergelaten door de vorige eigenaresse, oud fotolaborante en kunstliefhebster. Zou mijn foto echt zijn? Ik heb hem uit de lijst gehaald, meegenomen naar Nederland en ik ga hem in december meenemen naar een taxatiedag van Tussen Kunst en Kitsch (in mijn vriendenkring denigrerend: Tussen Kut en Kitsch genoemd).

maandag 3 oktober 2016

Werken met de zeis



Mijn motormaaier heeft veel moeite met het hoge onkruid en gras in de boomgaard als ik een aantal maanden niet in Frankrijk ben geweest. Zeker in het voorjaar groeit het heel erg hard. Iemand raadde zeisen aan. Is weer helemaal hip aan het worden, vooral in natuurgebieden. Dit weekend ging ik helpen in de natuur en tegelijkertijd op zeisles. Na een dag zeisen was mijn lijf behoorlijk gesloopt. Kon het nog net opbrengen om stoer te poseren voor een foto. 

zaterdag 1 oktober 2016

Vijg stekken



Vlakbij mijn Nederlandse huis staat een enorme vijg met prachtige grote groene vijgen die op dit moment rijp zijn. Ik ben dol op vijgen. Houd eigenlijk van alle zoet fruit.
In Belmont zie je geen vijgen. Te koud? Grondsoort? Geen idee. Ik hield het altijd op te koud. Een aantal jaren geleden heb ik al een een vijg gepland die ik als stek mee nam bij vrienden in de Provence. Hij groeit wel maar jeetje hoe langzaam! En ik heb nog geen vrucht gezien.
Sinds een aantal jaren valt het me op dat er in Nederland ook vijgen groeien. En dan niet alleen de boom zonder vruchten maar, zoals bij mij in de straat, met prachtige grote vruchten (zie foto). Een speciaal ras? 
Als vijgen in Nederland groeien moet het in Belmont toch ook lukken?
Met toestemming van de eigenaar van de vijg mocht ik takken afsnijden om te stekken. En het lukt!
Volgend jaar uitzetten in Belmont en een paar jaar wachten. Als het net zo lang duurt voordat er vruchten zijn als bij mijn geente appel dan duurt het nog wel een tijdje.